neděle 22. ledna 2012

Knižní vazba a formáty papíru

Jak přesně vypadá měkká nebo tuhá vazba? Co znamená V1, V2 či V8? Co znamená Na skobičku? Možná je vám to jedno, ale v momentě, kdy se potřebujete domluvit s tiskárnou nebo zadat požadavky na brožurku v reklamce, je třeba se trošku připovzdělat.

Základní přehled najdete, jak jinak, na Wikipedii v textu Knižní vazba. Doporučuji ovšem podrobnější články i s názornými obrázky, třeba Grafika.cz - Vazby, jejich přehled a dělení nebo Printing.cz - Jak na tuhé knižní vazby? a Printing.cz - Jak na měkké a polotuhé vazby?. Všechny články vycházejí ze stejného zdroje a nenechte se odradit jejich stářím - v knihařině se toho tolik nemění. Jen díky lepším materiálům třeba lepená vazba dovolí více listů než dřív.

Foto: grafika.cz

No a když už budete ve studiu tohoto tématu, neopomeňte článek Grafika.cz - Dokončovací výroba - finále polygrafie vysvětlující skládání archu, snášení a vázání.

Dobré je také orientovat se ve formátech papírů, protože se znalostí rozměru s obligátní A4 nemusíte vystačit: Formát papíru - Wikipedie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky