čtvrtek 27. prosince 2012

První srážka s Windows 8

Jednou to přijít muselo. Dříve nebo později. Setkal jsem se s novým výtvorem z dílny firmy Microsoft - Windows 8 s rozhraním Modern UI (nebo jak? původně Metro) ...a narazil jsem. Windows 8 tím, jak se snaží být na jednu stranu "tabletovým" systémem s dotykovým ovládáním, ale současně na tu stejnou stranu "starými dobrými Windows", spolehlivě zablokují veškeré mentální pochody (i nebo hlavně?) člověka s dlouholetou počítačovou praxí, s širším rozhledem v IT a minimálně základními zkušenostmi se všemi nejrozšířenějšími a běžně používanými systémy.

Asi první tři hodiny jsem měl přesně stejné pocity, jaké autor shrnul v možná zbytečně dlouhém videu Windows 8: The Animated Evaluation:


V podstatě s tím vším souhlasím. Otázka je, jestli je to opravdu tak strašně špatně.

Pravdou zůstává, že tolik komplikací s různými registračními a přihlašovacími pochody po doinstalování systému končících na různých chybových hláškách, navíc v angličtině a včetně hlášení nedostupnosti příslušných serverů, jsem ještě nezažil. Vše "se" odložilo "na potom".

Článeček Microsoft ukázal, jak jsou Windows 8 jednoduché na ovládání (video) na Živě.cz mě přivedl k videu A small demonstration, které si myslím celkem přesně vystihuje situaci - člověk se zkušenostmi ovládání Osmiček nerozumí, neví na co a jak kliknout, proč by měl zkoušet tahat něco prstem zpoza okraje monitoru... kdežto čistá dětská duše s těmito novotami nemá problém. Je to taková hra. Jen není zřejmé, kdo si hraje s kým.


U Microsoftů mají zjevně hlavní krédo "zmást nepřítele". "Nepřítelem" je zákazník a "matení" nejlépe ukazuje důkladné zkomplikování přístupu ke stejným možnostem nastavení, nebo ještě lépe úplně stejným panelům a okýnkám. Ale toto už známe z několika posledních verzí Office, tak jsme na to vlastně připraveni.

Když se mi v mozku zase roztočila kolečka, docvakly mi dvě věci: "na všechno najdeš návod na YouTube" a "buď trochu pedagog" ;-) Čistá dětská duše dostala tedy úkol najít si nějaký návod, pochopit jak se ten čerchmantský výtvor ovládá - a vysvětlit mi to.

To se jí s pomocí videa Pohled na finální Windows 8 a základy k jeho ovládání i podařilo:



Autor se na svém webu problematice (doslova!) Windows 8 věnuje přesně v těch intencích, které na začátku potřebujete.

Nicméně je k nalezení spousta dalších návodů a ukázek, jak si s Windows 8 poradit. Namátkou...





Microsoft zase zjevně opisoval u ovocnářů a velmi podstatnou roli svěřil levému dolnímu i hornímu rohu obrazovky. Další nové ovládací "prvky" jsou gesta a vyšprtávání panelů a programů spoza okrajů monitoru. Je zcela zřejmé, že záhy začnou mnohem více prodávat dotykové monitory a zdotykují se i notebooky. Velmi zajímavá vlaštovka této třídy je třeba Asus VivoBook X202E touchscreen notebook - recenze na Liliputing.

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky