středa 16. ledna 2013

WordPress a robots.txt

Blogovací či CMS systém WordPress má kromě mnoha ctností i některé záludnosti. Jednou z nich je dynamické generování souboru robots.txt. WordPress sám v robots.txt pouze povoluje nebo zakazuje procházení webu na základě nastavení v administraci blogu. Co ale, když potřebujete vlastní nastavení?
Jednou z cest je tradičně plugin na robots.txt. Může to být třeba plugin WP Robots Txt. Návod najdete třeba na BlogDum: How to edit robots.txt in WordPress.


Ale co když vám ruční zadání hodnot v administraci nestačí? Co když potřebuje robots.txt ošetřit nebo generovat programově? V tento moment přijdou ke slovu "hooky", nebo předefinování robots.txt generující funkce do_robots() (definované ve wp-includes/functions.php).

Vlastní doplnění funkčnosti můžete navěsit na akci 'do_robotstxt' nebo na filter 'robots_txt' (viz Function Reference/add action « WordPress Codex a Function Reference/add filter « WordPress Codex).

Předefinovat funkci do_robots() můžete například ve functions.php vlastního tématu. Nejdříve odregistrujte původní funkci pomocí "remove_action('do_robots','do_robots');" a pak pomocí "add_action('do_robots', 'my_global_robots');" zaregistrujte vlastní funkci (viz WordPress › Support » [Plugin: WordPress SEO by Yoast] incompitable vith functions do_robotstxt & do_robots a WordPress › Support » Robots.txt).

O robots.txt pro blog se systémem WordPress se dočtete také v textu Perishable Press: Better Robots.txt Rules for WordPress.

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky