středa 12. února 2014

Bez kodeku nepracuju, aneb vrtkavá nálada Adobe Premiere

Sednete po pár dnech k "rozstříhanému" filmu v Adobe Premiere, ale po načítání projektu se dozvíte jen

Adobe Premiere Pro: This project contained a sequence that could not be opened. No sequence preview preset file or codec could be associated with this sequence type.

Panika! Nádech... výdech... PANIKA!!! Aha! Notebook! Přepnutí grafiky z úsporné na výkonnou. Nic. Restart. Zase nic. Google... Error "...a sequence that could not be opened" ... pokus o reset preferencí a vyčištění cache (po kliknutí na ikonu Adobe Premiere držet Alt + Shift). Nic. Google... Adobe Community: "This project contained a sequence that could not be opened". Rada "...open the Premiere Pro Project up inside Notepad ++ and change all instances of the current preview codec from I-Frame Only MPEG to Microsoft AVI", tedy upravit kodek v projektu editorem, vypadala víceméně schůdně. (Upgrade, jak se ukazuje, už staršího Notepad++.) Panika! Kdo se má v tom XML sakra vyznat?  (Později, když jsem se do souboru projektu podíval znovu, jsem zřejmě ta ona místa, kde kodek upravit, našel, ale už opravu opravdu nezkoušel.) Zavírám Notepad++ a študuju dál... Debata na téma proč neodstraňovat následky, ale hned příčiny, mě dovedla k úvaze: co mohlo udělat něco s kodeky? Před chvílí doběhlá aktualizace Windows? Ježíš to snad ne! Co se nedávno... VLC! Nedávno se nepovedla aktualizace VLC! Zkusil jsem ověřit aktuálnost programu, nabídla se aktualizace, spustil jsem ji, aktualizace VLC tentokrát proběhla na výbornou a...
Projekt se v premiéře konečně otevřel! Ufff... :-|

Jeden by si nemyslel, že u Adobe to udělají opravdu tak nesmyslně, že když Premiere nenajde preview codec nastavený v projektu, nahlásí chybu a projekt prostě neotevře. Dík teda.

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky