pondělí 15. září 2014

Jak na root telefonu htc Desire X

Rozhodl jsem se root-nout si svůj telefon htc Desire X (HTC Desire X na MobilMania.cz) a pokusit se mu tak prodloužit morální životnost. Krizová je (dnes) jak kapacita interního 4GB úložiště (a to je ještě k tomu pitomě 1 GB vyhrazen pro data, což se takřka díku SD kartě vůbec nevyužije. Mrtvý prostor. Ke větší nedostatečnosti parametrů notně přispěl upgrade na Android 4.1.1 se svými "vylepšeními" omezující možnosti přesunu aplikací na SD kartu.), tak ne-výdrž baterie (díky, dvoj-Facebooku).
Zaručený step-by-step návod jak provést root telefonu htc Desire X najdete v následujícím příspěvku Zaručený step-by-step návod jak provést root telefonu htc Desire X, pokud vás čtení nebaví. ;-)
Našel jsem několik podrobných návodů postupně z různých let. Všechny vyznívaly pozitivně, výsledek prý zaručen. Pustil jsem se tedy do toho. Postup root-nutí htc Desire X, co jsem vyčetl a snažil se aplikovat, je zhruba tento:
  1. Do počítače (Windows) potřebujete nainstalovat adb drivery umožňující ovládání telefonu z počítače. Ty by se měly nainstalovat s HTC Sync Manager. Doinstalovat je umí také níže uvedené "rootovací" programy.
  2. Dále potřebujete onen program, kterým telefon "rootnete". Mě dovedl návod How to root HTC Desire X smartphone k Desire_X_All-In-One_Kit_v2.1.rar - 22.97 MB.
    Také jsem zkusil WinDroid Universal HTC Toolkit v1.2, ale nepřišel mi zcela funkční a dělá víceméně totéž. Jen, musím přiznat, nainstaloval funkční adb ovladače.
  3. V telefonu musíte povolit Ladění USB v Možnosti pro vývojáře a zakázat Rychlé spouštění v Napájení.
  4. Nejdříve je třeba odemknout bootloader (Unlock Bootloader) - toto provedete v několika krocích, kterými vás provedou oba výše zmíněné programy, zahrnujících registraci na HTCdev. Nebo můžete bootloader odemknout i jen podle návodu přímo na HTCdev. Ale musíte si pak nainstalovat i Android SDK. To se vám asi chtít nebude. Nicméně tato operace je bezproblémová.
  5. Dále potřebujete do telefonu dostat "recovery" program (Flash Recovery). Tady - jak se následně ukázalo -  jsem se ale škaredě zadrhnul! Oba "rootovací" programy obsahují různé verze TWRP. To je dotykově ovládaný systémácký nástroj, který umí rozličné užitečné věci. Hlavně v tomto případě nainstalovat "su" binárku (viz další bod). Problém byl, že i když vše vypadalo, že proběhlo v pořádku, nestalo se nic a systém se ne a ne rootnout. Postupně zkoušené aplikace "superuser" hlásily, že buďto "su" není nainstalováno, nebo nejde provést update. Zkoušel jsem různé verze TWRP pro htc Desire X - nejnovější 2.8 vypadá funkčně, jen se občas posouvá o několik pixelů obraz, tak musíte píchat prstem vedle; 2.7.x zřejmě na Desire X nefunguje vůbec. Správná verze pro htc Desire X je patrně 2.5, ale ani ta (stažená z TWRP) root nedovedla ke zdárnému konci. Všechny tyto zkoušené a ne zcela funkční verze se vyznačovaly tím, že nedokázaly namountovat "cache", případně provést úspěšně "wipe" a už vůbec ne reset telefonu do továrního nastavení. Oklikou jsem se dostal pak znovu k návodu "How to Root HTC Desire X Running Jelly Bean 4.1.1", kde je i odkaz na TWRP 2.5.0.0 - jenže toto, jak jsem následně zjistil, je nějaká jiná verze 2.5.0.0 a ta konečně zafungovala! Takže to jediné správné TWRP 2.5.0.0 pro htc Desire X stahujte odtud...
  6. Nakonec je třeba nainstalovat samotného "superusera". Ten se skládá z aplikace, která pak přiděluje práva ostatním aplikacím, a z kódu, který je třeba doinstalovat do systému. Oba zmiňované toolkity již "su" obsahují, nicméně použil jsem nakonec SuperSU - Aplikace pro Android ve službě Google Play, potažmo UPDATE-SuperSU-v2.02.zip.
Nicméně jak bude rootnutí prospěšné se teprve ukáže. Přesouvání aplikací na SD kartu, slibované smazání předinstalovaných aplikací a podtaktování procesoru by poznat být mělo. Ale bude to stačit?

Ještě je třeba upozornit, že oba "rootovací" programy potřebují v telefonu SD kartu, na kterou chtějí kopírovat soubory. A protože se nemusí potřebné restarty telefonu podařit vyvolat programově, zapamatujte si "hmat" pro přechod do recovery bootu: stisknout současně dolní tlačítko hlasitost a tlačítko zapnutí (power). A držet.


Další odkazy:
Další Superuser aplikace:
Další návody, které ale nemůžu tak úplně doporučit:
Hledaná hesla:
  • htc desire x root
  • how to root htc desire x
  • root htc desire x
  • Desire X ROOT
  • root desire x
  • desire x jelly bean
  • rooting htc desire x
  • htc desire x custom rom
  • htc desire x jelly bean rom
  • how to root desire x

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky