sobota 29. srpna 2015

PC Reviver ani AVG PC TuneUp raději ani nezkoušejte :-(

Na ladění, tuning a odstraňování různých zbytečností a rozličného smetí ve Windows byly vždycky spousty. Hodně jich ale jen integruje pouze systémové nástroje, pokud nejsou vyložený mallware. I přes toto přesvědčení jsem se rozhodl vyzkoušet PC Reviver by ReviverSoft (na "doporučení" Speedtest.net) a AVG PC TuneUp.


PC Reviver vám sice řekne, co by se mělo opravit a vyčistit, ale neudělá nic. Tedy ne to nejpodstatnější. To až placená verze. Může navést na další ruční ladění. Odinstalování bez problémů.


AVG PC TuneUp slibuje "Čistější a rychlejší počítač" a "Bezplatné stažení" zkušební verze. Pročistí a opraví registry - věčnou nemoc Windows, opraví zástupce (to nevím tak úplně co to jako je), nabídne čištění a opravy prohlížečů (cookies, tempy, databáze,...) i různé zálohy instalátorů a updatů Windows. Můžete si volit, co bude mazáno a opravováno, ale stejně ne vždy budete vědět, jestli si to či ono můžete dovolit. Dál AVG PC TuneUp disponuje nějakým balancováním výkonu - takže když si pustíte Chrome, AVG PC TuneUp vám v popupu napíše, že Chrobe hodně vybíjí baterku a že ho raději zase zavřete. Aha, fajn... Nicméně zkušební doba končí a AVG PC TuneUp už v počítači nepotřebujete...

AVG PC TuneUp sice možné problémy vyhledává i odstraňuje, mnohem větší ale způsobí při následném odinstalovávání! Běžný postup odinstalace sice začne, AVG PC TuneUp vám sepíše, co všechno jako udělal, ale nestydí se pochlubit se uvolněním místa na disku, který jste si promazali vy sami. Také vám vyhrožuje, že po odinstalování nebudete moci čistit disk a vypínat při startu spouštěné programy, což je holý nesmysl, protože to umožňuje už sám systém. Zvláště Windows 10 je v tomto zase dál. Pak se... nic nestane, nebo se odinstalovávač sekne. Kdyby to byl jen můj případ, nenajde google tolik odkazů s návody na odinstalování AVG PC TuneUp. Ostatně o tom ví i u AVG a sami nabízí ke stažení TuneUp Remover na stránce Odinstalace aplikace AVG PC TuneUp | AVG. Ale ani tato utilita mi nezafungovala bezproblémově a po velmi dlouhé době pořád tvrdila, že něco dělá. Odstřel, restart a snad je to pryč. Brrrr.

Namátkou pár dalších návodů


(obrázky výrobce)

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky